

عرضه های جدید بورس کالا مشکل جدی تولیدکنندگان
طی هفته گذشته عوامل زیادی در بازار فولاد دست به دست هم داده تا بازار فولاد را مجددا در رکود بیشتر فرو ببرد و هنوز قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت ناودانی و نبشی و سایر مقاطع و محصولات تخت به ثبات لازم نرسیده است. از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت های کنونی و عدم رونق بازار عرضه های جدید در بورس کالا بوده است.
با عرضه های جدید شمش و میلگرد در بازار بورس سوالات زیادی برای فعالان بازار مطرح شده است از جمله این که فعالان حوزه نورد برای تولید محصولات خود نیاز به شمش داشته و در حال حاضر شمش با قیمت ۴۲۰۰ تومان در بازار موجود نمی باشد.
با توجه به عرضه شمش در بازار بورس با این قیمت سایر تولیدکنندگان هنوز از مصوبه جدید دولت تبعیت نکرده و به همین دلیل کارخانجات نمی توانند با نرخ فعلی شمش تهیه کرده و به دنبال آن نباید انتظار داشت که قیمت سایر مقاطع از جمله قیمت ناودانی و نبشی و میلگرد و سایر محصولات نیز از این روند تبعیت کند.
در واقع از حرف تا عمل راه زیادی بوده و مصوبه جدید دولت در حال حاضر تنها در حد حرف بوده و تا زمانی که اکثر کارخانجات از این روند پیروی نکنند نمی توان انتظار بهبود بازار را داشت. هم چنین علاوه بر شمش کارخانجات سایر مواد اولیه از جمله قراضه آهنی را نیز نمی توانند با نرخ جدید تهیه نمایند و این موضوع مشکل بزرگی برای فعالان این حوزه فراهم کرده است.
امید بازار برای رونق کم رنگ شده است
بنابراین تا زمانی که این سوالات در ذهن فعالان بازار مطرح باشد نمی توان انتظار بهبود سردرگمی های موجود را داشت و به دنبال آن تولیدکننده تا زمانی که راه حل مناسبی برای تامین مواد اولیه خود نداشته باشد اقدام به عرضه محصولات خود در بورس کالا را نخواهد کرد و در بورس تنها شاهد عرضه های دستوری برخی کارخانجات خواهیم بود.
در بازار فولاد چندین ماه متوالی شاهد وعده های دولت در جهت بهبود بوده ایم در حالی که این رونق نه تنها در روزهای اخیر مشاهده نشده است بلکه رکود موجود نیز پررنگ تر شده است.
از روزهای پایانی بهمن ۹۵ فعالان بازار و تحلیل گران پیش بینی های زیادی مبنی بر بهبود بازار فولاد در ماه های آتی را مطرح کرده بودند در حالی که با گذشت ۴ ماه از آن زمان هنوز شاهد بهبود در بازار نبوده ایم.
پس از گذشت بهمن ماه اکثر فعالان این حوزه به رونق بازار در روزهای پایانی اسفند و با توجه به احتمال افزایش تقاضا با توجه به ورود به سال جدید امیدوار بودند و این مهم نیز به وقوع نپیوست.
امید به بهبود بازار با شروع ماه رمضان کاهش شدیدی خواهد یافت
پس از پایان تعطیلات نوروزی نیز عده ای نوید رونق بازار در نیمه اول اردیبهشت را داده بودند که مجددا مشاهده کردیم که قیمت ناودانی و نبشی و سایر محصولات فولادی نه تنها بهبودی نیافت بلکه سبب رکود بیش از پیش بازار شد.
با توجه به شروع ماه رمضان از هفته آتی باز هم امید چندانی برای رونق بازار فولاد وجود نخواهد داشت. هم چنین نگرانی های موجود از لغو برجام نیز بر شدت التهابات بازار افزوده است. بنابراین در ماه آتی نیز نمی توان امیدی به این بازار داشت.
با توجه به مشکل کم آبی در اکثر شهرهای صنعتی به نظر می رسد این مشکل در تابستان نیز شدت یابد و کارخانجات برای تولید محصولات فولادی با مشکلات زیادی مواجه شوند. این روند در تابستان سبب کاهش میزان تولید گشته و عرضه های کمی را پیش رو خواهیم داشت.
مشکلات کاهش میزان عرضه در بورس کالا
کاهش میزان عرضه نیز منجر به افزایش قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت ناودانی و نبشی خواهد شد. مساله دیگری که در بلند مدت به مشکل عمده در بازار فولاد تبدیل خواهد شد مشکل صادرکنندگان با نرخ جدید دلار و کاهش میزان صادرات در ماه های آتی می باشد.
باید دید علل اصلی رکود در بازار آهن آلات در ماه های اخیر چه می باشد و چه عاملی می تواند سبب نجات این بازار از رکود موجود گردد. برخی از فعالان بازار این گونه بیان کرده اند که چنانچه نرخ های پیشنهادی کارخانجات با نرخ جدید دلار هماهنگ شده و عرضه های دستوری در بازار بورس تداوم یابد بازار فولاد نیز به تداوم مورد نظر خواهد رسید و قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت ناودانی ، نبشی، پروفیل ، میلگرد و سایر محصولات نیز به ثبات خواهد رسید.
این در صورتی است که این روند به کارخانجات نیز ثابت گردد و تسلیم روند فعلی بازار شوند.