

پس از بروز خاموشیهای گسترده در کشور و بروز مشکلات جدی در بخشهای کسب و کار، سلامت، تولید و…، افکار عمومی به دنبال دلایل قطعی برق و ریشه اصلی بروز این مشکلات است. در این میان برخی دلایل قطعی برق را استخراج گسترده رمزارزها دانستند. گروهی دیگر تاخیر در اصلاح الگوی مصرف را کانون اصلی بحران ارزیابی کردند و طیفهای دیگری نیز، مشکل را ناشی از فقدان سرمایه گذاریهای مولد در زیرساختها عنوان کردند. اما در این میان گروهی از کارشناسان، مجموعهای از مشکلات را دلیل اصلی بروز چالشهای جدی در صنعت برق کشور ارزیابی کردند. این دسته از تحلیلگران با اشاره به این واقعیت که اقتصاد ایران علاوه بر نیاز به سرمایه گذاری و توسعه زیرساختها به اصلاح الگوی مصرف انرژی نیاز دارد ادامه روند کنونی را عامل بروز مشکلات جدی و اساسی تولید انرژی در سال های آینده می دانند.
دلایل قطعی برق از زبان مالک شریعتی :
در این خصوص مالک اشتری نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به دلایل اصلی قطعی برق و خاموشی های گسترده در کشور طی هفته های گذشته گفت: مشکلاتی که در حوزه تولید، تامین و توزیع برق وجود دارد، مربوط به امسال یا سال قبل نیست. مدتهاست به دلیل عدم برنامهریزیهای اصولی، صنعت برق کشور با مشکلات عدیده ای روبه رو است. وزارت نیرو بر اساس برنامه توسعه ۵ ساله و قوانین موجود می بایست اقدامات لازم برای افزایش ظرفیت تولید و از سوی دیگر در راستای تبدیل نیروگاههای حرارتی به سیکل ترکیبی با ظرفیت تولید ۸ هزار مگاوات برق، میبایست برنامهریزیهای لازم را در دستور کار قرار میداد که متاسفانه هیچ اقدام عملی در این راستا صورت نگرفته است.
قطعی برق ناشی از کوتاهی در روند افزایش تولید برق است
شریعتی در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند بخشی از کمبودها در حوزه تولید برق ناشی از تعهداتی است که ایران در قرارداد پاریس پذیرفته، این انتقادات را تا چه اندازه وارد میدانید؟ گفت: در اصل ۵۰ قانون اساسی آمده است هرگونه فعالیت اقتصادی که مخل محیطزیست باشد، الزاما باید تعطیل شود. وقتی چنین قانون مترقی در کشور وجود دارد که هیچ استثنایی هم در آن گنجانده نشده، چه لزومی دارد اقتصاد و تولید کشور را درگیر تعهدات بیرونی کنیم.
وی افزود : اقتصاد ایران نیازمند است تا از تمام ظرفیتهای انرژی خود که بخش قابل توجهی از آن انرژی فسیلی است، استفاده کند. ضرورتی ندارد در خصوص موضوعی که اجباری برای پذیرش محدودیتهای آن وجود ندارد، تولید کشور را توسط برخی نهادهای بین المللی محدود کنیم. این ایرادی جدی است که در خصوص مناسبات ارتباطی ایران با نهادهای بینالمللی و موافقتنامههای جهانی باید به آن توجه شود.
نقش ارزهای دیجیتال در بروز خاموشی ها
عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص سهم رمزارزها در خاموشیهای اخیر، گفت: باید این نکته را در نظر داشته باشیم که مجموعه برقی که برای استخراج رمزارزها مصرف میشود، زیر ۱۰۰۰ مگاوات است. و مصرف هزار مگاوات برق برای استخراج رمزها در برابر ۶۰ هزار مگاوات برق مورد نیاز کشور در زمان پیک مصرف عدد قابل توجهی نیست.
او افزود: عمده این رمز ارزها در حالی استخراج میشوند که بیشترین استخراج در سولههای صنعتی، کشاورزی و دامداری صورت می گیرد که البته این واحدها بعد از تعطیلی فعالیت های صنعتی اقدام به استخراج رمزارز کرده اند. در واقع در حالت عادی این واحدهای صنعتی در صورت فعالیت روتین تولیدی باید همین میزان برق مصرفی را برای تولید کالاهای ایرانی مصرف میکردند.