

بهتر هست در ابتدا شامص شامخ را تعریف بکنیم. شامخ یا همان شاخص مدیران خرید (PMI) مقیاس بسیار مهمی است که مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران، از طریق دریافت پاسخ بنگاههای نمونه در صنایع مختلف به سوالات مشخص استخراج میکند.
شامخ کل اقتصاد در کمترین میزان ۷ماهه – رکود در اقتصاد ایران
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در مرداد ۱۴۰۲، شاخص ترکیبی مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران برای چهارمین ماه پیاپی در روند کاهشی قرار داشته و به ۴۹.۹۷ رسیده که در مقایسه با تیرماه (۵۰.۶۳) اندکی کمتر است. این رقم، کمترین مقدار هفت ماه اخیر شامخ (بهغیراز فروردین) محسوب میشود. از طرفی دیگر، در مرداد ماه شاخص قیمت مواد اولیه برای چندمین ماه متوالی، رقم بالاتر از ۷۰ را ثبت کرده و شاخص موجودی محصول نهایی در انبار نیز نسبت به تیرماه افزایش داشته است.
بر اساس اطلاعات شامخ کل اقتصاد در مرداد ۱۴۰۲، میتوان نتیجه گرفت که بخش تولید درگیر مشکلات تأمین مواد اولیه و افزایش قیمت مواد اولیه می باشد و در صورت تداوم این شرایط میتواند در ماههای آینده روند افزایشی شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) را تشدید کند.
عدم تعادل عرضه و تقاضا – تایید مجدد رکود در اقتصاد ایران
بر اساس گزارش مرکز آمار شاخص میزان فعالیتهای کسبوکارها در مردادماه افزایش داشته است در حالیکه که شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان به کمترین مقدار هفتماهه اخیر رسیده است. با توجه به پیشی گرفتن میزان فعالیت کسبوکارها از میزان تقاضا و سفارشات جدید می توان به چرایی افزایش در موجودی انبار بهویژه در بخش صنعت پی برد که نتیجه عدم تعادل در میزان عرضه و تقاضا می باشد که این عامل نیز می تواند نشانی از رکود اقتصاد ایران دانست.
شاخص مدیران خرید در بخش صنعت
بر اساس دادههای بهدستآمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت (تعدیل فصلی نشده) نیز در مردادماه با ثبت عدد ۴۷.۷۲ برای چهارمین ماه کاهش داشته است و کمترین میزان هفتماهه اخیر را از دیماه سا گذشته به ثبت رسانده است.
در مردادماه امسال، مؤلفههای اصلی بهجز شاخص استخدام نیروی انسانی دچار کاهش شده و به زیر ۵۰ رسیده اند که ناشی از کاهش در شاخص صنعت و ایجاد شرایط رکودی عمدتاً به دلیل کاهش رشد میزان سفارشات است.