

شفافیت در نحوه هزینههای شرکتهای دولتی در بودجه یکی از مواردی است که انتظار میرفت پاسخ داده شود ولی در لایحه بودجه ۹۸ نحوه هزینه ۹۳۹ هزار میلیارد تومان از درآمد ۹۸۰ هزار میلیارد تومانی سه شرکت دولتی بزرگ، در هالهای از ابهام است.
طی سالهای گذشته همزمان با انتشار بودجه سنواتی دولت، انتظار افکار عمومی برای شفافیت در توزیع منابع و نحوه هزینهکرد بودجه شرکتها، سازمانها و دستگاههای دولتی و غیردولتی که سهمی از بودجه عمومی و دولتی دارند، بیشتر شده است. انتظاری که البته سعی شد تا تنها با شفاف کردن بودجه بخشی از دستگاهها و نهادهایی که عمدتاً بودجههایی به مراتب کمتر از شرکتهای بزرگ چند هزار میلیارد تومانی دارند، پاسخ داده شود.
اما به نظر میرسد این شفافیت مالی چندان در مورد شرکتهای بزرگ که درآمدهای چند صد هزار میلیارد تومانی دارند جدی گرفته نشده و شفاف کردن نحوه هزینه کرد صدها هزار میلیارد تومان از درامد این شرکتها در عمل اتفاق نیفتاده است و دولت در لایحه بودجه سال ۹۸، علاقهای به شفافیت در این بخش به خصوص در مورد شرکتهایی همچون شرکت ملی نفت ایران که قرار است در سال آینده بیش از ۵۷۳ هزار میلیارد تومان را هزینه کند، ندارد. مسالهای که در مورد بسیاری از شرکتهای بزرگ دیگر و نحوه هزینهکرد درآمدهایشان مغفول مانده؛ از ریز هزینههای ۳۰۹ هزار میلیارد تومانی از محل درآمد شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی تا جزئیات هزینه ۵۷ هزار میلیارد تومانی شرکت ملی گاز ایران.
بیشتر بخوانید
- ۵ میلیارد تومان سود سالانه شرکت مادر تخصصی جمعآوری اموال تملیکی + جزئیات درآمد و هزینهها
* شرکت ملی نفت ایران؛ ۶۱۲ هزار میلیارد تومان درآمد و ۵۷۳ هزار میلیارد تومان هزینه
بر اساس اعداد و ارقام مندرج در جدول لایحه بودجه دولت و پیوستهای آن آمده، شرکت ملی نفت ایران (مادر تخصصی) در سال ۹۸، درآمدی معادل ۶۱۱ هزار و ۹۱۹ میلیارد تومان (۶۱۱,۹۱۹ میلیارد تومان) داشته و در مقابل، بیش از ۵۷۳ هزار میلیارد تومان (۵۷۳,۲۹۲ میلیارد تومان) هزینه برای آن دیده شده است. شرکتی که با احتساب مالیات ۲ هزار و ۱۷۴ میلیارد تومانی (۲,۱۷۴ میلیارد تومانی)، بیش از ۳۶ هزار میلیارد تومان سود در سال آینده خواهد داشت که از این میان بیش از ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان (۴,۳۴۸ میلیارد تومان) سهم دولت و ۳۲ هزار میلیارد تومان آن به عنوان «اندوخته» در نظر گرفته شده است.
* شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی
در جداول مربوط به شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، میزان درآمد این شرکت در سال ۹۸ بیش از ۳۰۹ هزار میلیارد تومان (۳۰۹,۳۷۹ میلیارد تومان) دیده شده و در مقابل هزینههای این شرکت تقریباً معادل همان درآمد یعنی ۳۰۹ هزار و ۵۶ میلیارد تومان (۳۰۹,۰۵۶ میلیارد تومان) درج شده است. شرکتی معادل ۱۶۱ میلیارد تومان از سود آن تحت عنوان «۵۰ درصد سود ویژه» در نظر گرفته شده و در مجموع با احتساب مالیات ۸۰ میلیارد تومانی، این شرکت معادل ۲۴۳ میلیارد تومان سوددهی در سال آینده خواهد داشت.
* شرکت ملی گاز ایران
بر اساس اعداد و ارقام درج شده در جداول پیوست سه لایحه بودجه ۹۸ دولت، درآمد شرکت ملی گاز ایران ۶۵ هزار میلیارد تومان (۶۵,۸۳۳ میلیارد تومان) در سال آینده پیش بینی شده و در مقابل نیز هزینهای معادل ۵۷ هزار میلیارد تومان (۵۷,۱۲۸ میلیارد تومان) برای آن درنظر گرفته شده است. این شرکت نیز با احتساب مالیات ۱۰۰۰ میلیارد تومانیاش، سودی معادل ۷ هزار ۶۸۶ میلیارد تومان خواهد داشت و از این سود، بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان آن به عنوان «۵۰ درصد سود ویژه» در نظر گرفته شده است
به گزارش تسنیم، این تنها بخشی از شرکتهای دولتی است که هزینههایی چند صد هزار میلیارد تومانی برای سال آینده آنها دیده شده و انتظار میرفت تا همانطور که باید شفافیت بودجهای، درآمدی و هزینهای برای تمام دستگاهها که سهمی از بودجه دولت و منابع عمومی دارند، اعمال شود، شفافیت مالی و صورتهای مالی درآمد و هزینه این شرکتها که صدها هزار میلیارد تومان از داراییهای کشور در اختیارشان است، منتشر شود.