

مهرداد نظارت رئیس کانون سراسری بتن در مورد گرانی قیمت سیمان گفت:
عرضه سیمان در بورس فقط موجب بالا رفتن قیمت سیمان و سودجویی دلالان در این بازار شده و وزارت صمت نیز تنها نظاره گر آشفتگی بازار است. ما مکاتبات زیادی با سازمان تعزیرات و وزارت صمت انجام داده ایم اما هیچکدام به نتیجه نرسیده است.
وی همچنین افزود در اوایل خردادماه امسال سیمان فله در بورس هر تُن در حدود ۳۰۰ هزار تومان عرضه میشد ولی با رشد ۳۰۰ درصدی قیمت در حال حاضر با قیمت یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به فروش میرسد یعنی طی یک ماه سیمان فله سیصد درصد گران شده است.پیش بینی ما این است با این افزایش قیمت و التهاب بازار سیمان حداقل ۳۰ درصد افزایش قیمت در بحث ساخت مسکن خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه باید سیستم فعلی فروش سیمان در بورس متوقف شود گفت: در شرایط حال حاضر بازار فقط دلالان قیمتها را در بورس جابه جا میکنند و عملا سازنده مسکن و پیمانکار پروژه های عمرانی دستشان به سیمان نمیرسد. همین موضوع موجب شده نزدیک ۸۰ درصد کارخانجات تولیدکننده بتُن تعطیل شوند. وی افزود ما در بخش پروژههای عمرانی همچون سدسازی، پلها و … نیز با مشکل مواجه شده ایم و عملا ۷۰ درصد پروژهها متوقف شده اند.
وی یادآور شد: دولت منتخب بعدی یعنی آقای رئیسی در حالی وعده ساخت یک میلیون واحد مسکن ارزان قیمت را به مردم میدهد که قیمت مصالح و مواد اولیه ساخت به شدت گران شده است و مطمئنا با این قیمتها نمیتوان مسکن ارزان قیمت به مردم تحویل داد.
حال بازار سیمان پاکتی هم خراب است
بازار آزاد سیمان پاکتی نیر بهتر از سیمان فله نیست. با آنکه سیمان پاکتی اواخر سال گذشته و اوایل سال ۱۴۰۰ به ثبات نسبی رسید و حتی کاهش را نیز تجربه کرده بود ولی طی ماه های اخیر قیمت آن به طرز عجیبی افزایش پیدا کرد بطوریکه در حال حاضر قیمت هر پاکت بین ۸۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان درنوسان است. در افزایش قیمت سیمان پاکتی تصمیمات اشتباه دولت نیز به این اوضاع نابسامان دامن زد و بازار را بیش از پیش ملتهب ساخت.
تصمیمات اشتباه دولت در بازار سیمان
اولین اشتباه دولت اجبار واحدهای تولید سیمان برای کاهش ۹۰ درصدی برق مصرفی خود بود. برق صنایع سیمانی در یک ماه اخیر به دفعات قطع شده و اخیرا طبق مصوبه وزارت نیرو واحدهای سیمانی مکلف شدند تا برق مصرفی خود را به ۱۰ درصد میزان قبلی برسانند. این تصمیم وزارت نیرو حتی انتقاد مهدی هدایت، مدیرعامل شرکت عمران پردیس را نیز در پی داشت تا جاییکه وی عنوان کرد گران مصالح بر قیمت تمام شده واحدهای مسکن مهر و طرح اقدام ملی در پردیس تاثیر میگذارد و اتمام این پروژهها را با مشکل مواجه خواهد کرد.
به عبارت دیگر قطعی و کمبود برق منجر به کاهش تولید شده و همین امر باعث التهاب در بازار و افزایش نرخ سیمان در بازار آزاد شده چون کاهش عرضه همزمان با تقاضای بالا قیمتها را تحت تاثیر قرار میدهد و این همان چیزی است که این صنعت در حال حاضر به آن دچار شده است.
در همین ارتباط پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوهسازان با اشاره به قطع برق صنایع سیمان و تعطیل شدن برخی کارخانجات گفته است:
تبعات افزایش قیمت مصالح ساختمانی خصوصاً سیمان و میلگرد در افزایش قیمت تمام شده ساختوساز بروز خواهد کرد، حتی بسیاری از کارگاههای ساختوساز تعطیل خواهند شد و دود این گرانی مسکن به چشم مردم میرود. یک هفته است که سیمان در بازار نایاب شده و اگر کسی بتواند سیمان از عامل فروش تهیه کند، ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان برای هر پاکت میپردازد.
دومین تصمیم اشتباه دولت افزایش ۲۰ درصدی قیمت سیمان فله بود. سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به صاحبان صنایع سیمانی اجازه داد متناسب با فروش محصول خود به صورت مشروط، نرخ سیمان فلهای را افزایش دهند. پس از عرضه سیمان در بورس شاهد رشد افسارگسیخته قیمتها در بازار بودیم.
افزایش قیمت سیمان پاکتی از سال ۹۸ تا ۱۴۰۰
طی دو سال گذشته تاکنون قیمت سیمان پاکتی نیز مانند سیمان فله ۳۰۰ برابر افزایش یافته به طوری که در سال گذشته و طبق مصوبه دولت و مجلس نرخ هر پاکت هفده هزار و ۵۰۰تومان بود در حالیکه قیمت این محصول اکنون به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده است. همزمان با گرانی سیمان، قیمت میلگرد نیز با افزایش محسوسی روبهرو بوده است بهطوریکه قیمت هر کیلوگرم از این مصالح ساختمانی با افزایش نزدیک ۵۰ درصدی از ۱۴ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان رسیده، این در حالی است که قیمت هر کیلوگرم این محصول تا اواخر سال ۹۸ تنها ۴۲۰۰ تومان بود.