

میدان گازی آرش یا به عبارتی الدره یک میدان گازی مشترک بین کشورهای ایران، کویت و عربستان سعودی است که در شمال خلیج فارس و استان هرمزگان قرار دارد. میدان آرش در سال ۱۳۴۶ کشف و بهرهبرداری از آن در سال ۱۳۹۱ آغاز شد. ذخیره این میدان گازی مشترک حدود ۲۲۰ میلیارد متر مکعب و ذخیره نفت درجای این میدان در حدود ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد شده است.
شروع اختلافات بر سر میدان گازی آرش
در سال ۱۳۸۰ خورشیدی در زمان دولت خاتمی ایران توسعه میدان گازی پارس جنوبی (مشترک میان ایران و قطر) را با قدرت به مراحل پایانی نزدیک میکرد و دولت خاتمی در تلاش بود که اختلافات میدان های گازی و نفتی مشترک با همسایگان عرب خود را حل و فصل کند. در همین سال اختلاف میان ایران و کویت بر سر این میدان گازی بالا گرفت تا جاییکه دولت کویت ایران را تهدید کرد که کار را به مراجع قضایی بینالمللی میکشاند و ایران هم در نهایت کوتاه آمد.
در سال ۱۳۹۴ هجری شمسی شرکتهای ملی نفت دو کشور عربستان سعودی و کویت با هدف توسعه میدان گازی آرش یک کنسرسیوم تشکیل دادند و حتی در شهریور همان سال برای توسعه این میدان مشترک، حفاری یک حلقه چاه اکتشافی را هم کلید زدند.
حال بعد از گذشت ۵ سال در اوایل سال جدید شمسی همزمان با مذاکرات برجام، و همینطور حمله حوثیهای یمن به تاسیسات نفتی عربستان سعودی و نشست اسرائیل با کشورهای عربی به منظور اتحاد نظامی علیه ایران، خبر رسید که عربستان و کویت میخواهند بدون حضور ایران برداشت گاز از میدان گازی آرش را شروع کنند.
بر اساس بیانیه شرکت نفت کویت، این کشور و عربستان سعودی همین چند روز پیش سندی را برای توسعه این میدان گازی امضا کردند که بر اساس آن، انتظار میرود روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز و ۸۳ هزار بشکه میعانات از این میدان تولید خواهد شد که که درآمد حاصل از آن به صورت مشترک میان دو کشور تقسیم میشود.
واکنش ایران به توافق دو جانبه کویت و عربستان سعودی
در اولین واکنش رسمی، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز دوشنبه گفت :
میدان گازی آرش یک میدان مشترک بین کشورهای ایران، کویت و عربستان سعودی است و تاکید کرد که حق ایران برای بهره برداری از این میدان مشترک گازی محفوظ است.
بعد از وزارت امور خارجه، احمد اسدزاده معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت اعلام کرد «وزارت نفت تمهیدات لازم برای استخراج از میدان گازی آرش را انجام داده است.» وی دلیل تاخیر در بهره برداری از این میدان گازی را تعیین مرز با کویت اعلام کرد و افزود:
در شرایطی که طرف مقابل بدون توجه به مذاکرات پیشین و بهصورت یکجانبه اقدام به توسعه این میدان کند، دلیلی برای تأخیر وجود ندارد.